'Trump wil sociale media straffen met presidentieel bevel'
Immuniteit opheffen

'Trump wil sociale media straffen met presidentieel bevel'

28-05-2020 09:28 Laatste update: 15:14

De Amerikaanse president Trump zou donderdag een presidentieel bevel gaan uitvaardigen waarmee Google, Facebook en Twitter aansprakelijk worden voor wat hun gebruikers zeggen en plaatsen.

Sociale media zijn in de VS nu niet aansprakelijk voor dingen die gebruikers plaatsen. Door die wetgeving kunnen sociale media hun eigen sites modereren op verboden en onwenselijke inhoud zonder te hoeven vrezen voor rechtszaken.

De wet is omstreden, omdat sociale media de verantwoordelijkheid voor schadelijke inhoud van hun sites kunnen afwentelen. Ook kunnen zij relatief naar eigen inzicht bepalen welke inhoud zij wel en niet toestaan op hun platforms.

Sociale media als openbare ruimte

Trump zou de wet die dat regelt, sectie 230 van de 'Communications Decency Act', willen aanpassen, meldt The Washington Post op basis van ingewijden. De wet zou van sociale media meer een openbare ruimte moeten maken, waarbij de uitbater verantwoordelijk is voor wat er wordt gezegd en waarbij de vrijheid van meningsuiting geldt.

De mogelijke wetswijziging volgt na dreigementen van president Trump om sociale media aan te pakken. Dat gebeurt twee dagen nadat Twitter voor het eerst een label plaatste bij twee Tweets van Trump. De berichten zouden mogelijk misleidend zijn, oordeelde Twitter.

Trump reageerde woedend: "Het platform bemoeit zich nu met de presidentsverkiezingen en tast de vrijheid van meningsuiting aan."

Vrij beleid Twitter kent grenzen

Trump kreeg tot nu toe vrij spel op Twitter en mag tweets plaatsen die bij een reguliere gebruiker verwijderd zouden worden. Twitter zei daar eerder over dat het publieke belang en de nieuwswaarde in het geval van een president altijd zwaarder wegen dan de eventuele overtreding van de richtlijnen. Dat beleid toonde eerder al zijn grenzen, toen Twitter berichten van de Braziliaanse president Bolsonaro verwijderde.

Twitter verwijdert volgens Trump te snel berichten van reguliere rechtsconservatieve gebruikers. Dat is volgen de president een schending van hun vrijheid van meningsuiting. De sociale media, allemaal gevestigd in het overwegend linkse Californië, zijn volgens Trump 'bevooroordeeld'.

Facebook: 'Geen scheidsrechter zijn'

Facebook-topman Mark Zuckerberg reageerde tegenover Fox Business al op de onenigheid tussen Trump en Twitter. "Wij hebben een ander beleid dan Twitter", zei Zuckerberg. "Ik ben er stellig van overtuigd dat Facebook niet de scheidsrechter mag zijn van alles wat mensen online zeggen. Over het algemeen zouden particuliere bedrijven dat waarschijnlijk niet moeten zijn, vooral deze platformbedrijven niet."

Facebook vraagt overheden van zowel de VS als Europa al langer om regulering. Het bedrijf zegt zelf niet het oordeel te kunnen en willen vellen over wat mensen wel en niet mogen doen en zeggen op hun platform. De feitelijke juistheid van berichten op Facebook wordt gecontroleerd, maar Facebook besteedt dat nadrukkelijk uit aan derde partijen zoals nieuwsmedia.